05 March 2011

Macuarie University,Sydney

Petang 10 Feb 2010 adalah hari keramat buat setiap dari kami yang akan meninggalkan tanah air tercinta demi mengejar segulung ijazah juga menimba selautan pengalaman selama 2 tahun. Menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Sydney bagaikan satu mimpi buat kami. Tidak kami sangka kami menjenguk bumi kanggaru ini.

Negara 4 Musim


Musim panas menjemput kehadiran kami tetapi ia hanyalah seketika. Kemudian musim luruh mengambil tempat. Subhanallah, indah sungguh penciptaan yang Maha Esa. Dulu, bermain bersama daun 'mohabatein' adalah igauan tetapi kini suatu kenyataan. Melihat perubahan warna daun-daun, melihat daun-daun berguguran bagaikan sesuatu yang sukar untuk dipercayai. Benarkan aku di 'oversea'?
Kemudian, beralih pulak ke musim sejuk. Masyallah sejuk sangat. Saat suhu menjejah 5 darjah Celsius, 'sleeping bag',' heater' dan 'sweater' adalah sahabat karib. Kini kami bertemankan musim bunga. Subhanallah, bunga-bunga dan dedaunan yang gugur kini digantikan dengan yang baru. Indah tak terkata melihat alam yang fana ini, sungguh mempesonakan.


Sydney dan IslamBerada di Bandar metropolitan, Sydney, pastinya tarikan utama adalah Sydney Opera House (seperti dalam gambar di atas, sila klik untuk paparan lebih jelas) yang dikelilingi lautan yang terbentang luas. Berhampiran dengannya terdapat 'Harbour Bridge' dan Luna Park yang menjadi tempat penggambaran cerita 'Nur Kasih'. Di sini terdapat lakaran sejarah buat warga Australia. Disinilah bermulanya cerita bagaimana Australia dibuka.
Selain itu, berada di bumi yang mana Islam bukanlah agama rasmi, menjadi kesukaran untuk menjejaki masjid. Namun, terdapat dua kawasan yang didominasi oleh komuniti Muslim iaitu di Auburn dan Lakemba. Di situ tertegak 2 buah rumah Allah dengan gahnya. Terdapat juga masjid-masjid di kawasan yang lain seperti Rendwick (berhampiran Malaysian Hall) , Masjid Tempe dan seumpamanya. Di Auburn dan Lakemba, terdapat banyak restoran makanan halal yang kebanyakkan di kendalikan oleh bangsa Arab dan terdapt segelintir warga Indonesia. Di sini juga banyak terdapat busana muslimah menanti anda.Ramadhan dan Aidilfitri di Negara Orang

Sedikit coretan yang meninggalkan kesan yang agak dalam adalah menyambut Ramadhan dan Aidilfitri di sini. Pengalaman yang mungkin menyedihkan kerana tiada insan-insan tersayang di sisi akan tetapi pengalaman ini bukan semua berpeluang merasainya. Cuba bayangkan, ada segelintir yang memulakan 1 Ramadhan pada hari Rabu dan segelintir lagi pada hari Khamis. Satu pengalaman yang asing akan tetapi menuntut kita untuk merujuk kembali hadis yang membicarakan soal perhitungan puasa.
Hari-hari sepanjang Ramadhan seperti hari-hari yang lain. Tiada bazaar Ramadhan, orang disekeliling makan sana sini. Namun, itulah Ramadhan. Mengajar erti keserdahanaan dan mencari redho yang Esa.
Aidilfitri bertemankan 'assignment' yang perlu dihantar pada malam 1 Syawal. Kalau di Malaysia, pastinya kita sibuk menukar langsir, membali baju baru, membuat biskut dan seumpanya. Aidilfitri disambut dengan gema takbir memuji Illahi bertemankan air mata dek Ramadhan meninggalkan kami dan pada keeseokan harinya solat sunat aidilfitri dan khutbah aidilfitri. Berbekalan sedikit juadah, Aidilfitri disambut secara serdahana. Namun, rumah terbuka tidak asing di sini. Apabila berjumpa komuniti Muslim, terubat rindu pada keluarga tercinta.

Buat adik-adik yang bakal terbang ke Australia dan New Zealand pastinya pengalaman-pengalaman ini akan anda  lalui. Cumanya yang membezakan kita bagaimana kita melihat suatu pengalaman itu?


Tepuk dada, tanya iman.

No comments:

Post a Comment